Biblioteken handleder om användningen av digitala tjänster på webben

Vasa stadsbibliotek ordnar handledning om användning av digitala apparater och elektronisk kommunikation. Handledning ges vid stadens alla biblioteksenheter och i biblioteken på Österbottens landskapsbiblioteks område och tillfällena är öppna för alla.

DigirådVid handledningen försöker man svara på frågor om digitala tjänster som medborgarna funderar på. Dessutom ges handledning i användningen av olika tjänster, såsom bokning av tid till laboratorium på webben, att titta på egna hälsouppgifter i Mina Kanta-sidorna, skattemyndighetens eller FPA:s tjänster, köp av rese- eller inträdesbiljetter på webben o.s.v. Råd ges också om hur man använder Skype och sociala medier samt bibliotekets e-böcker och –tidningar, e-bibliotekets och Cellas ljudbokstjänster.

Utöver handledningstillfällena erbjuds också telefonrådgivning: Telefonrådgivning för pekplattor, smarttelefon och digitala tjänster torsdagar kl. 10:00–16:00 (under tiden 17.8.-31.10.). Tel no 040 481 1432

Tidtabellerna för handledningstillfällena och telefonrådgivningen finns i Vasa stadsbiblioteks och Fredrikabibliotekens webbibliotek, Österbottens evenemangskalender och evenemangsspalterna i Pohjalainen, Vasabladet, Vaasan Ikkuna och lokaltidningarna som utkommer i landskapet.

Handledningstillfällena är en del av finansministeriets AUTA-projekt, i vilket ingår försök som Vasa stadsbibliotek deltar i. Utgående från försöken utvecklas nya handlingsmodeller på olika håll i landet för att hjälpa de kunder som inte själva kan använda digitala tjänster.

Ytterligare uppgifter ger: projektarbetare Anneli Haapaharju, Vasa stadsbibliotek, anneli.haapaharju@vasa.fi, tfn  0401495924